Välkommen till Kiropraktik Göteborg.

 

Benhinneinflammation

Innehåll

Orsaker till
benhinneinflammation

Behandling av
benhinneinflammation

Förebyggande åtgärder till benhinneinflammation

 

Länkar

Skoinlägg Göteborg

Kiropraktor Göteborg

 

Intresant läsning

Ischias

Diskbråck

Ryggskott

Hälsporre

Orsaker till benhinneinflammation

Benhinneinflammation orsakas vanligen av överansträngning p.g.a. för intensiv träning, för snabb ökning av träningsdosen, hög hålfot (högt fotvalv), pronation av foten, ändrad skotyp, byte av underlag eller träning på hårt underlag. Benhinneinflammation uppstår företrädesvis under och efter löpning, hoppträning eller långpromenader och kan ta lång tid att läka.

Löpsteget

Den huvudsakliga uppgiften för musklerna på underbenens framsida, bla tibialis anterior, är att vinkla foten uppåt. Det är inte uppenbart hur en muskel med denna uppgift kan bli överansträngd eller skadad av löpning då den inte är ansvarig för att driva kroppen framåt under löpningen. Anledningen kan vara att oerfarna löpare landar hårt på hälen under löpsteget. När detta sker leder det till att främre delen av foten slås hårt mot underlaget. Detta leder i sin tur till att muskeln som nyss vinklade foten uppåt snabbt blir utsträckt. En reflex i muskeln svarar med en kraftig muskelkontraktion. Det är denna snabba kontraktion som leder till ömhet i musklerna och möjligen även till skador i muskler, senor eller vävnad.

Överpronation; vanlig orsak vid benhinneinflammation

Överpronation under löpning är som jag tidigare skrev en mycket vanlig orsak till benhinneinflammation. För de flesta personer gäller att vid korrekt pronation sätts foten i marken på utsidan av hälen. När foten landar plattas den ut och ankeln rullar inåt, d.v.s. pronerar. Pronationen skapar en rotationen som bör ligga i intervallet 4-6 procent. Ideal pronation är individuell och beror på fotvalvets höjd och flexibilitet.

Vid överpronation rullar foten för långt ner på hålfoten. Hålfotsvalvet faller ner och skapar en överdriven inåtrotation av benet. Muskeln tibialis anterior för söker motverka att hålfoten faller ner men blir överansträngd då den inte klarar detta i längden.

Musculus tibialis anterior är ofta överansträngd vid benhinneinflammation.Att tibialis anterior  inte orkar hålla totvalvet uppe vid benhinneinflammation är vanligt.

Läs mer om överpronation och skoinlägg under "Skoinlägg"

Bilden visar vad som händer vid ett nedfallet fotvalv / överpronation. Tex benhinneinflamation.
Överpronation kan skapa
benhinneinflammation och
andra problem.

Svag muskulatur på framsidan kan vara orsak till benhinneinflammation

En annan orsak till smärta i musklerna vid skenbenet kan vara att musklerna på underbenens framsidan är för svaga i förhållande till vadmuskeln. I sådana här fall kan övningar som stärker musklerna på underbenens framsida lindra eller förhindra benhinneinflammation.

Korta vadmuskler kan vara orsak till benhinneinflammation

Ytterligare en orsak till överansträngning av muskeln tibialis anterior kan vara kort vadmuskulatur. Den korta vadmuskulaturen gör att tibialis anterior blir överansträngd när den ska lyfta foten och vadmuskulaturen stramar emot.

Underpronation vid benhinneinflammation

Vid underpronation rullar foten inte tillräckligt långt vilket leder till att kroppsvikten koncentreras till ett allt för litet område på fotens utsida och belastar på detta sätt skenbenets insida. Detta är dock mindra vanligt förekommande än överpronation vidd benhinneinflammation.

Kiropraktik Göteborg

Här på Kiropraktik Göteborg får du en behandling där jag tar tillvara på de kunskaper och tekniker som jag införskaffat mig vid mina studier till kiropraktor och sjukgymnast. Detta för att få en bredare syn på ditt besvär och på så sätt uppnå ett så bra behandlingsresultat som möjligt.

Här kan du även få skoinlägg formade efter dina fötter om det är överpronation som skapar din benhinneinflammation.

Kristofer Eklund
Leg. Kiropraktor
Leg.Sjukgymnast

 

 
Här kan du läsa om Kiropraktik, Osteopati, Sjukgymnastik, Ischias mm.